Premies

Wanneer je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren in je woning is het goed om te weten dat je het hele kostenplaatje niet alleen hoeft te betalen; de overheid draagt lokaal en landelijk haar steentje bij om jou te stimuleren over te gaan tot de isolatie van de bodem in huis. We zullen de maatregelen voor je op een rijtje zetten en daarbij de voorwaarden benoemen die de overheid eraan stelt. Op isolatiepremie lees je hier meer over en ga ook naar Vlaanderen.be.

Hulp van de overheid

  • De premie maakt het mogelijk op het moment dat jij besluit om minimaal twee nieuwe isolatiemaatregelen te laten uitvoeren in je huis kom je in 2019 in aanmerking voor 20% premie. Deze maatregel is van toepassing voor het isoleren van je dak, je spouwmuur, je gevel, de vloer van je huis en het glas in je kozijnen. Wanneer je die maatregelen treft kan je bovendien premie krijgen op nog een paar andere energiebesparende activiteiten zoals een douche met de mogelijkheid om warmte terug te winnen en isolerende buitendeuren.
  • Wanneer jij een huis hebt wat gebouwd is voor 1992 is dit een heel interessante premie maatregel. Het gaat in dit geval namelijk om huizen die nog helemaal niet of niet zo goed ge├»soleerd zijn. Je mag geen maatregelen die je al hebt laten treffen met terugwerkende kracht verrekenen bij deze premie.
  • De premie in de vorm van het lage BTW tarief op isolatiewerkzaamheden. Isolatie is een karwei waar je het beste een isolatiespecialist voor kan inhuren. Je kan echter ook zelf aan het isoleren van je woning beginnen. Wanneer je deze klus zelf doet scheelt het je ongeveer de helft op je totale rekening. De Vlaamse overheid heeft in 2008 een maatregel in het leven geroepen om de noodlijdende aannemers en isolatiebedrijven de hand te reiken. Wanneer jij gebruik maakt van hun diensten moet je daar namelijk arbeidsloon en BTW voor betalen. Die BTW bedraagt in het geval van het hoge BTW tarief 21% over het netto factuurbedrag. De premie in de vorm van het lage BTW tarief zorgt ervoor dat jij minder BTW hoeft te betalen voor de diensten van het isolatiebedrijf. Je betaalt in dat geval nog maar 6% BTW, een aanzienlijke besparing. Deze premie hoef je niet zelf aan te vragen; de aannemer of het isolatie bedrijf wat de werkzaamheden uitvoert zal deze premie voor jou automatisch verrekenen in de factuur. Hierbij wordt streng gekeken naar de kosten die met isolatie te maken hebben, en bovendien wordt er gekeken naar de verhouding tussen het arbeidsloon en de materiaalkosten.

Naast deze maatregelen kan je in veel gevallen ook gebruik maken van premies die door de lokale overheden worden gegeven. Voor informatie hierover kan je naar je gemeente gaan. Zij zullen je graag alles vertellen over premies op bodemisolatie en de voorwaarden die daaraan zitten.

Als je meer wilt weten over premies kun je ons ook mailen: info@pu-isolatie.nl.